Om oss

Mohlins Bussar är ett gammalt familjeföretag som grundades 27 november 1932 av Erik Mohlin i Fåssjödal. Bolaget startades med en taxi och byggdes på med ambulans och buss. Det fanns även en BP mack samt postkontor i verksamheten.

Företaget togs senare över Sven-Erik och Ulla Mohlin och verksamheten fokuserades på enbart busstrafik och flyttades till Ytterhogdal. Det fanns ett omfattande reseprogram med bussresor i Sverige och Europa, vilket förstärktes ytterligare på 70-talet då Mohlins Bussar även införde veckoslutstrafik mellan Härjedalen och Stockholm.

År 1991 vann Centrala Buss linjetrafiken i Härjedalen och Mohlins Bussar, tillsammans med Thunells Busstrafik körde trafiken fram till 2003.

Under 1993 grundade Mohlins Bussar, tillsammans med Thunells Busstrafik, bolaget Härjedalingen Buss och expressbusstrafiken till och från Stockholm utvecklades. Härjedalingen köpte även in sig i Pool Resor, som var en av de största bussresearrangörerna i Sverige. Dessvärre avyttrades Pool Resor under 2010 då volymerna minskat markant på grund av att Stena Line inte längre tog med bussar ombord på färjorna till Tyskland.

År 2003 tog Robert Mohlin och Kristina Thunell över driften i bolaget och verksamheten flyttade till Ljusdal. Flytten till Ljusdal skedde i samband med att Centrala Buss förlorade trafiken i Härjedalen till KR-Trafik och Mohlins Bussar bytte då inriktning med fokus på beställningstrafik och expressbusstrafik genom Härjedalingen Buss.

År 2005 fick Mohlins Bussar förtroendet att ansvara för skoltrafiken i Ljusdal och Järvsö och år 2008 utökades detta uppdrag då Mohlins Bussar även vann anbudet gällande skoltrafiken i Bollnäs och Ovanåkers kommun.

När Mohlins Bussar tillsammans med Centrala Buss vann linjetrafiken i Jämtland år 2010, tog företaget ett stort kliv framåt och Mohlins Bussar beslutade då att i framtiden även vara ett persontrafikföretag, inte enbart bussföretag.

Hösten 2011 tog Mohlins Bussar upp tråden med taxi och sjukresor i samband med vinst av ett anbud på trafiken i Härjedalen och blev då det persontrafikföretag som vi tidigare beslutats om. Tyvärr förlorade Mohlins Bussar under samma år skoltrafiken i Ljusdal, Bollnäs och Ovanåkers kommun.

Hösten 2012 köpte Mohlins Bussar ut Thunells Busstrafik ur Härjedalingen Buss KB. Idag äger Mohlins bolaget till 100 %.

Juni år 2014 började Mohlins Bussar köra för X-trafik, som underentreprenör för Sambus, i orterna Ljusdal och Delsbo. Under november samma år tog Mohlins Bussar, som underentreprenör för Sambus, även över trafiken i Hudiksvall samt linje 46 mellan Mora och Östersund, då som underentreprenör till KR-Trafik.

Februari 2016 tog Mohlins Bussar över taxiverksamheten i Bräcke kommun, vilket idag omfattar skoltrafik, sjukresor samt färdtjänst.

Inför höstterminen 2017 fick Mohlins Bussar på nytt förtroendet att köra skolskjutsarna i hela Ljusdals kommun.

Under våren 2018 förvärvades Bollnäs Busstrafik AB. Bollnäs Buss är liksom Mohlins Bussar ett familjeföretag i tredje generationen, grundat 1928 av buss-Anton Eriksson och bolaget har idag 50 anställda och 30-tal fordon.

Hösten 2019 utökade expressbussverksamheten genom sammanslagning mellan Härjedalingen och MasExpressen, ett nytt bolag bildades under namnet Mohlins Expressbuss AB. I och med förvärvet av MasExpressen kan nu Mohlins Expressbuss även erbjuda expressbusstrafik mellan Dalarna och Stockholm förutom Härjedalingens expressbuss mellan Jämtland, Härjedalen, Hälsingland och Stockholm. 
Sedan hösten 2020 har Mohlins Bussar i uppdrag att utföra sjukresor, färdtjänst och kommersiell taxitrafik i Ragunda kommun.

Från och med den 1 januari 2021 bedriver Mohlins Bussar lokal- och skolbusstrafik i Uppland på uppdrag av UL. Omfattningen avser 115 fordon och avtalet är 8,5 år med möjlighet till 4 års option. Avtalet är den största affären i Mohlins historia.

Den 13 juni 2022 inleddes samarbetet mellan Mohlins Bussar och Östgötatrafiken. Under tio år ska Mohlins Bussar på uppdrag av Östgötatrafiken köra landsbygdstrafik i områdena kring Norrköping med depåer i Finspång, Östra Husby och Skärblacka.

Totalt har Mohlins Bussar och Bollnäs Buss idag cirka 500 medarbetare under högsäsong och förfogar över cirka 300 fordon.
Bolaget ägs idag av Robert Mohlin till 100 % via Mohlin Holding AB.

Bolagets styrelse består av Robert Mohlin, Kristina Thunell, Kenneth Törnberg (extern ledamot) samt extern Ordförande Carl Elfgren med förflutet inom Sj, Swebus Express m.fl.

”För mig som tredjegenerationens familjeföretagare är det viktigt att vi ska ha den familjära känslan kvar i bolaget fastän vi växer och att bolaget fortsätter vara ett familjeföretag. 

Vårt primära mål är att vara en bra och intressant arbetsgivare samt att vi tillsammans sätter kunden i fokus. Vi verkar i en bransch där säkerhet är en av hörnstenarna vi bygger på. Välkommen ombord!”

Robert Mohlin
VD

Res med oss!

I samarbete med vårt systerbolag Härjedalingen kan vi erbjuda expressbussar som dagligen trafikerar Stockholm till och från orter i Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen samt Jämtland. Härjedalingen arrangerar även resor till musik- och teaterupplevelser, sportevenemang och andra härliga äventyr inom och utom Sverige.